Een dagje Chariot festival in Nepal meepakken

maandag, maart 12, 2018

Nepal kent veel feestdagen, héél veel feestdagen. Je kunt er dan ook bijna altijd wel eentje meemaken. Bunga Dyah Jatra, ook wel Rato Machindranath Jatra of kortweg Chariot festival genoemd, is een processie ter ere van de regengod Bunga Dyah. Met dit ritueel hopen de Nepalezen op een goede oogst. Het gaat ook nog om een heel belangrijk vestje, maar dat verhaal werd ons niet geheel duidelijk.

Toen wij in Patan (Jalitpur) waren, vond toevallig die middag het Bunga Dyah Jatra festival plaats. We zaten in een guesthouse met uitzicht over Durban Square, toen onze host erover vertelde.


Hij schonk ons nog wat zelfgemaakt rijstbier in en nam ons daarna mee naar de optocht. Dit is eigenlijk ook de manier om dit soort festivals mee te maken, want de datum staat vaak niet vast en is afhankelijk van de maankalender. Zonder onze host hadden we de plek van de optocht ook nooit gevonden. Normaal gesproken vindt het bovendien ergens in het voorjaar plaats, maar vanwege de grote aardbeving eerder dat jaar in Nepal was het festival uitgesteld.


Terwijl we er naast Durbar Square nog niets van merkten, werd het steeds drukker naarmate we dichterbij de parade kwamen. Mensen om ons heen zijn erg vrolijk, ondanks dat het op een gegeven moment wel erg druk wordt. Iedereen lacht naar ons, we zien bovendien geen enkele andere toerist.

Na 20 minuten lopen zien we in de verte de Chariot. Een ongelooflijk hoog ding, vaak eng schuin hellend, voortgetrokken door een heel aantal mannen. 

            
Hij is zelfs zo hoog, dat de stroomkabels moeten worden doorgeknipt, want ja, anders past het immers niet... Nu zijn Nepalezen gelukkig wel gewend om zonder stroom te zitten (die valt standaard een paar keer per dag uit wegens tekorten). Gelukkig zien we na de optocht wel dat er een mannetje de kabels weer aan elkaar knupt. 
Ik vond het een fantastische ervaring om mee te maken en kan dan ook iedereen aanraden om een van de vele festivals in Nepal mee te maken. Vraag de locals wat voor festivals er op dat moment zijn, vraag of ze je mee willen nemen en ervaar!

You Might Also Like

0 reacties

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *