Een must-do in Nepal: trekking

maandag, maart 06, 2017

Nepal staat bekend om haar vriendelijke bevolking, het hindoeïsme en boeddhisme, maar natuurlijk vooral ook om het Himalayagebergte. Mijn advies: zoek die bergen eens van dichtbij op en maak een trekking. Er zijn veel verschillende soorten trekkingen die je kunt maken, van eendaagse tot drieweekse tochten. Er zijn standaard tochten, maar je kunt ze ook in overleg op maat laten maken. Dat laatste deden wij.

Het Annapurna gebergte
Annapurna is een 55 km lang bergmassief en is onderdeel van het Himalayagebergte. Het massief heeft de Annapurna I als hoogste bergtop met 8091 meter hoog, maar de bekendste is misschien wel de Machapuchare, ook wel fishtail genoemd vanwege de vorm van de top. Aan het eind van je trekking weet je precies welke bergtop welke is ;-)

Fishtail

De tocht: Ghandruk – Tolka – Australian Camp – Fedi
Wij hebben een vierdaagse tocht samengesteld, mede doordat we nog veel meer van Nepal wilden zien en mede door mijn gebrekkige (rug)conditie. Het is ook best zwaar, zeker door het vele stijgen en dalen (als Nederlander ben je dat gewoon niet gewend), maar het is het uiteindelijk allemaal waard. Als je een betere conditie hebt zou ik wel aanraden om iets langer te gaan, dan zie je nog meer van de omgeving en het prachtige bergmassief.

Trail map

De tochten in het Annapurna gebied vertrekken allemaal vanuit Pokhara. Samen met onze gids en drager werden we eerst een stuk met een busje op weg gebracht en daarna begon het lopen op weg naar de eerste stop: Ghandruk. Je ervaart echt het plattelandsleven (hoewel niet plat!) van Nepal. Af en toe snel tegen de bergwand aan, omdat er ossen en ezels langskomen (en je wilt niet dat ze je per ongeluk het dal in duwen). Je loopt over routes waar geen auto’s of andere vormen van transport kunnen komen, dus men draagt, met behulp van ezels, alles zelf de berg op en af. Dat ziet er af en toe best spectaculair uit!


Trekkerslodge Ghandruk

De volgende dag weer vroeg op om de zonsopgang te bekijken en verder te hiken naar Tolka. Eerst een zware afdaling, waarbij je schoolkinderen tegenkomt die dit in hun uniform elke dag moeten afleggen, daarna weer volop stijgen in de brandende zon. Omdat je dit soort tochten bijna altijd privé boekt kun je echter altijd zelf aangeven wanneer je even wilt pauzeren. Overal zomaar gaan zitten is overigens wel af te raden, in verband met slangen en bloedzuigers ;-). Onderweg zien we prachtige rijstterrassen en aan het eind van de middag komen we aan in Tolka, waar we genieten van de rust, het uitzicht en een goed boek. De volgende ochtend gaan we na een goed ontbijt van pannenkoeken en Tibetaans brood weer op pad.

Uitzicht tijdens het lunchen onderweg

Lodge en eten in Tolka

Dit keer is de tocht deels door bosrijk gebied, wat het heel afwisselend maakt. Het schijnt trouwens dat je deze tochten ook kunt maken zonder gids, maar ik zou op dit punt echt niet weten welke kant ik op zou moeten, dus het hebben van een gids vond ik erg fijn. Aan het eind van de middag komen we aan in Australian Camp, maar helaas is het regenachtig en helemaal bewolkt. Geen uitzicht dus. ’s Avonds weer aan de Dal Bhat, wat je ook erg kunt waarderen nadat je eens de foute keuze hebt gemaakt om voor de spaghetti te gaan. Na het eten vallen we als een blok in slaap.

De volgende ochtend staan we weer hoopvol voor zonsopgang op, om te hopen iets van de zonsopgang op de bergkam te kunnen zien. Lang lijkt het erop dat het bewolkt blijft, maar na lang wachten worden we toch beloond met dit uitzicht.

Uitzicht Australian Camp

Uitzicht Australian Camp II

Na het ontbijt gaan we voor de laatste keer op weg. We hiken over een bergkam van Australian Camp naar Dhampus, wat ontzettend mooi is, maar door de regen van de vorige avond worden we wel belaagd door bloedzuigers. (Erg vervelend, maar niet gevaarlijk. Sommigen beweren zelfs dat het gezond is om hierdoor gebeten te worden.) Vanaf Dhampus kun je het eindpunt al zien liggen, maar eerst nog even een flinke afdaling…

Uitzicht over de vallei

Doordat we vroeg waren opgestaan worden we in het begin van de middag alweer teruggebracht bij ons guesthouse in Pokhara. Ondanks dat het fysiek zwaar kan zijn, vond ik het lopen tussen de bergtoppen en middenin de natuur erg zen. Wel gaan we zodra we terug zijn ergens een massage scoren, want dat hebben we wel verdiend vinden we zelf.

Tips voor een trekking in het Annapurna gebied
  • Eet vegetarisch, want vlees is zo hoog in de bergen in mindere mate aanwezig en niet altijd betrouwbaar. Eet vooral het lokale Dal Bhat, dat wordt lekker klaargemaakt en bevat veel voedingsstoffen. Als ontbijt is Tibetan bread een aanrader!
  • Zorg er altijd voor dat je voldoende drinkwater bij je hebt. Je kunt dit in de dorpjes waar je slaapt ook kopen, dus je hoeft niet voor alle dagen ineens in te slaan.
  •  Zorg voor goede wandelschoenen, een lange broek tegen de bloedzuigers en neem een (reis)handdoek en zonnebrandcrème mee.
  • Onze gids had pakjes drinken (mango juice!), chocola, fruit en voorverpakte kipworstjes (voor de proteïne!) meegenomen. We werden erg goed verzorgd tijdens onze tocht, maar dit kun je natuurlijk ook zelf meenemen.
  •  Is een porter (drager) noodzakelijk? Hoe korter de tocht, hoe minder spullen je meeneemt. Toch wil je altijd wat schone kleren mee, een warm vest, een handdoek en wat toiletspullen. Een drager inhuren helpt de lokale bevolking en het scheelt jou een hoop gesjouw.
  • Wij sliepen in trekkerslodges, maar je kunt de meeste routes ook met een tent doen.
  • Veel toeristen geven de kinderen langs de route snoep. Het schijnt dat de kinderen die langs de trekkingroutes wonen allemaal slechtere gebitten hebben dan de rest. Misschien dus toch beter om dit niet te doen?
  • Er zijn tegenwoordig ook vrouwelijke gidsen en veel homestay mogelijkheden. Bedenk wat je wensen zijn en pas je tocht daarop aan. Overigens kun je je route vaak onderweg ook nog aanpassen, vraag je gids ernaar!

You Might Also Like

0 reacties

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *