Internetcafés en ansichtkaarten

zondag, oktober 09, 2016

Mijn eerste verre reis was in 2006, precies 10 jaar geleden. Op mijn 19e ging ik voor een maand naar Mexico om Spaans te leren en wat meer van de wereld te zien. Vol enthousiasme en toch ook wel een beetje zenuwachtig nam ik afscheid van mijn ouders op Schiphol. Die dachten mij waarschijnlijk nooit meer levend terug te zien. Gelukkig kon ik af en toe wat van mij laten horen, maar dat ging 10 jaar geleden wel iets anders dan nu.


Op naar Mexico!

Zodra ik was geland heb ik een sms gestuurd, hierin vroeg ik of ze wouden bevestigen of deze was aangekomen waarop zij een sms terug stuurden met dezelfde vraag. Zo gingen er een aantal smsjes heen en weer, dat werkte in ieder geval! Na een paar dagen had ik natuurlijk al het een en ander meegemaakt en ging ik op zoek naar een internetcafé. In een lelijke ruimte met allemaal kleine hokjes en een zoemende fan zat ik samen met tientallen andere reizigers een verslag naar het thuisfront te tikken. De eerste van mijn vele mails naar familie en vrienden; Hoi iedereen!

De eerste week ook maar direct op pad gegaan om ansichtkaarten en een postkantoor te zoeken. Ik had dat adresboekje natuurlijk niet voor niets mee! Opa's, oma's, ouders, zus, broertje en vriendinnen - iedereen kreeg een kaart. Ze moesten natuurlijk wel even zien hoe mooi het hier was. Mijn camera maakte overuren, maar dit zou het thuisfront later pas zien. Een keer heb ik naar mijn ouders gebeld, ongeveer halverwege mijn reis vond ik het toch wel fijn om even hun stem te horen. Vanuit hetzelfde internetcafé waar ik redelijk wat mailtjes heb verstuurd (wat later best leuke reisverslagen waren), kon je ook voor een aantal pesos naar Europa bellen.

Lekker wegdromen bij het uitzicht zonder dit direct te kunnen delen

Smsen, mailen en bellen, op deze manier hield je 10 jaar geleden contact met het thuisfront tijdens je reis. Inmiddels is dat vervangen door Social Media en WhatsApp, met het grote voordeel dat je direct foto’s kunt laten zien. Hoewel voordeel, hoe leuk was het om na je vakantie al je foto’s in een keer te kunnen laten zien? Misschien zelfs in een mooie album! En is het ook echt zo leuk om op vakantie zoveel met je mobiele telefoon bezig te zijn? Waarschijnlijk vindt niet iedereen dat, want een “digital detox” vakantie is in Amerika al een vast begrip en ook in Europa kun je flink wat geld betalen voor een vakantie zonder elektronische apparaten, je krijgt er dan wel bordspellen, kranten en tijdschriften voor terug.


Dit plaatje wil je toch eigenlijk direct op Instagram plaatsen? Of niet?

Hoewel ik niet zo snel extra zou betalen voor een "digital detox", neem ik mij wel elke vakantie voor om mijn telefoon wat vaker in het hotel te laten en bijvoorbeeld maar één keer per dag te checken. Toch heb ik ook wel de behoefte om mooie foto’s of leuke belevenissen direct met het thuisfront te delen. Misschien moeten we het gewoon met mate doen en ook nog wat overlaten voor als we weer thuis zijn. En op reis vooral genieten van de omgeving en de vogels laten twitteren.

Thuis kon ik pas laten zien hoe mooi Mexico is!

Travelchick Jorien vertrekt volgende maand naar Mexico om met haar vriend een rondreis te maken. Ze zal natuurlijk ook een aantal bestemmingen aandoen waar ik destijds ben geweest en ik ben nu al benieuwd naar haar mooie foto’s! Maar zal ze dit direct met ons delen of bewaren voor als ze weer thuis is? We zullen het zien!

You Might Also Like

0 reacties

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *