Ontdek het magische Lapland!

woensdag, januari 06, 2016

De koukleumen onder jullie zullen nu denken: Lapland, is het daar niet heel erg koud? Nou voor een paar maanden in het jaar klopt dat! Maar als je je er goed tegen kleedt is het prima te doen. En dat wil heel wat zeggen want het komt uit de mond van een enorme koukleum.

Nieuwsgierig rendier
Lapland beslaat de Noordelijke gedeeltes van Noorwegen, Zweden en Finland. Toch wordt er met Lapland ook vaak Fins Lapland bedoeld. Dan hebben we het over de Noordelijke regio van Finland, met Rovaniemi als hoofdstad. Omdat er vanuit Nederland geen rechtstreekse vluchten naartoe te vinden zijn (behalve als je een complete reis met een reisorganisatie boekt) is het vanwege de verplichte tussenstop ook goed te combineren met een paar dagen Helsinki.

Helsinki

Perfecte balans tussen actie en ontspanning
Ik vind het heerlijk om dingen te ondernemen als ik op reis ben, maar niets doen is ook een grote hobby van me. De vakantie in Lapland was wat mij betreft de ultieme balans tussen actief zijn en ontspannen. Omdat de dagen erg kort zijn leent deze vakantie zich perfect voor een halve dag iets doen en de andere helft spelletjes spelen, koken en boeken lezen. We hadden een fantastisch huisje in een bos in de sneeuw, met daarin een grote woonkeuken om lekker te koken en het huisje beschikte natuurlijk, hoe kan het anders in Finland, over een heerlijke sauna (weer een pluspuntje voor ontspanning)!

Ons huisje in het bos

Sneeuw & wintersporten
Hoewel het hier ook in de zomer erg mooi schijnt te zijn, wil je in de winter gewoon dat er sneeuw ligt. Gelukkig is die kans heel groot zo noordelijk. Dat levert een prachtig en rustgevend winterwonderland op!

Het winterse landschap

Voor het actieve gedeelte van deze reis is er volop keuze. Zo kun je hier langlaufen, skiën en sneeuwschoenwandelen.

Panoramafoto tijdens het langlaufen

Nog leuker en specialer: maak een tocht op een sneeuwscooter. Dit vond ik zelf echt het hoogtepunt van de vakantie. Het rijden hierop is echt gaaf! Achterop zitten is iets minder, want je moet je erg goed vasthouden. We hadden gelukkig een gids mee, wat wel zo handig is omdat je anders echt verdwaalt en je wil niet per ongeluk in Rusland terechtkomen... Halverwege stopten we en onze gids maakte zelf een vuur en aan een omgehakt boompje hing hij de ketel voor koffie. We zaten om het vuur op rendiervellen om ons warm te houden en aten rendiertosti’s. Hoe fantastisch is dat!?

Awesome sneeuwscootertocht

Husky’s en rendieren
Vlakbij ons huisje zit een rendierenfarm. Na een ritje met een slee komen we aan bij een groot weiland. De rendieren horen ons aankomen en komen vanachter een heuvel hard naar ons toegerend. Mmmm.. wilgentakken! Wat een prachtige dieren zijn het toch!

Nieuwsgierig rendier

Nog zoiets fantastisch om te doen in Lapland: een huskysleetocht. De een zit in de slee en de ander bestuurt de slee. De husky’s willen echt heel graag en remmen en sturen is dus niet zo makkelijk als het lijkt.

Huskysleetocht

Ook nu weer glijden we voort door een prachtig wit landschap, terwijl het ondertussen steeds harder begint te sneeuwen. Voor degene in de slee best koud, je zit immers stil. De sneeuwvlokken zijn overigens prachtig: alsof ze zo uit een Disney film komen!

Magische sneeuwvlokken

Tijdens de lunchpauze stoppen we en zitten we in een kuil op, je raadt het waarschijnlijk al, rendierhuiden. We eten soep en drinken warme chocolademelk en knuffelen wat met de husky’s. Ietwat bevroren komen we uiteindelijk weer terug in ons huisje, maar dat deert niet want we zetten gelijk de sauna aan!

husky's knuffelen

Beste reistijd
Als je het magische Lapland wilt beleven zoals wij dat deden in de winter, dan kun je het beste gaan tussen november en april. Let vooral op de weerberichten, want je zit goed zodra de eerste goede sneeuw gevallen is. In januari en februari is het koud en zijn de dagen kort. Ga je eind februari of begin maart? Dan worden de dagen alweer iets langer en zonniger, maar ligt er nog genoeg sneeuw en heb je nog steeds kans om het Noorderlicht te mogen aanschouwen.

Het Noorderlicht
Onze reis naar Lapland was fantastisch, het enige wat we hebben gemist was het Noorderlicht. De weersomstandigheden waren niet goed genoeg voor dit magische natuurverschijnsel. Een goede reden om nog eens terug te keren, niet dat we een extra reden nodig hadden, of wellicht zien we het nog eens op een volgende trip naar IJsland?

You Might Also Like

0 reacties

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *