In 24 uur van India naar Nepal

dinsdag, januari 12, 2016

“You want to go Nepal? Come come!” Zo begint onze reis naar Nepal op het busstation van Gorakhpur in India. We staan met onze backpacks in de hitte, zoekend naar de man die de indruk geeft te weten waar we heen moeten. Het is nog vroeg, mijn reisgenoot en ik komen een beetje brak uit de nachttrein vanuit het drukke Varanasi en hebben zin om naar het serene en groene Nepal te gaan!

Onze eindbestemming: Nepal!

We stappen eerst in een lokale bus richting de grens, hoe dichterbij we komen hoe onrustiger de mensen in de bus worden; er wordt ergens over gepraat. Bij het uitstappen horen we van de chauffeur dat er een staking gaande is en de grens is gesloten. Daar gaat ons enthousiasme…

We staan een beetje beduusd bij de grenspost en zoeken een plekje in de schaduw om te zitten en te wachten. Pas aan het einde van de dag krijgen we bericht dat we toch de grens over mogen en onze reis kunnen voortzetten richting Pokhara. De busreis zou een paar uur duren en we kijken allebei erg uit naar een bed om in te slapen die avond. Dit loopt net iets anders.

De krakkemikkige bus valt bijna van ellende uit elkaar, onze zitplaatsen bevinden zich helemaal achterin en op het moment dat mijn buurman vertelt dat de busreis zeker 12 uur zou duren zinkt de moed mij in de schoenen. Lichtelijk gefrustreerd verscheur ik mijn buskaartje, de vermoeidheid van een dag reizen en wachten is toegeslagen. Mijn Nepalese buurman ziet mijn frustratie en scheurt met een grijns zijn eigen kaartje ook doormidden, net voordat de buschauffeur langs komt om te controleren. We mogen gelukkig blijven zitten en de lange reis begint.

De bus... Er wordt een plastic zeil om de bagage gespannen om het nog enigszins droog te houden

Ik probeer wat te slapen, maar dit is onmogelijk door de slechte staat van de wegen en de rijstijl van de chauffeur. Het begint vervolgens hard te regenen en te onweren en door de flitsen zie ik dat we langs flinke ravijnen rijden. Af en toe heb je als reiziger van die momenten waarop je denkt: “Waar ben ik aan begonnen? Of “Waarom vind ik dit nou zo leuk?”. Dit was zo´n moment. Weer merkt mijn buurman mijn onrust en vertelt me met een big smile dat alles wel goed komt. Ik raak met hem aan de praat en hij blijkt een soldaat te zijn die terugkeert naar zijn dorp op het Nepalese platteland, zijn dienst in India zit erop. Thuis wacht zijn verloofde op hem. Hij heeft haar nog nooit ontmoet maar laat trots een foto zien; een mooie vrouw glimlachend voor een klein huisje tussen de rijstvelden. Door het geld dat hij heeft verdiend in het leger kan hij voor haar zorgen. Ze zullen het niet makkelijk krijgen, maar hij heeft plannen om groente te verbouwen en misschien nemen ze wel een buffel.

De positieve toekomstplannen van mijn buurman doen mij direct beter voelen. Deze man heeft er niet voor gekozen om het leger in te gaan en kiest ook niet zelf de vrouw met wie hij de rest van zijn leven zal delen. Hij leeft zijn leven zoals hem wordt voorgeschoteld en ik besef dat ik de vrijheid en de middelen heb om de wereld rond te reizen en dat ik zelf heb gekozen om deze lange busreis te maken. Ik word een stuk rustiger en bedenk me dat het juist deze momenten zijn waarom ik zoveel van reizen houd.

De laatste paar uren heb ik toch wat geslapen, want ik werd wakker met mijn nieuwe Nepalese vriend op mijn schouder en het Annapurna gebergte in zicht. Na 24 uur reizen zijn we eindelijk in Pokhara aangekomen. Mijn buurman moet nog een stuk verder reizen, maar dat lijkt hem niet te deren. Vrolijk zwaait hij nog om vervolgens te verdwijnen tussen de andere bussen. Ik zal hem nooit meer zien maar het was een ontmoeting met een local om nooit te vergeten.

Het platteland van Nepal, deze foto´s en de bovenstaande foto zijn gemaakt tijdens een meerdaagse trekking vanaf Pokhara

Wij hebben tijdens deze reis alles ter plaatse geboekt, maar wil je liever van tevoren iets boeken kijk dan eens bij RiksjaTravel (geen garantie dat je dan geen last hebt van vertragingen en stakingen, maar dat heb je nooit en dat maakt het juist leuk ;)). Riksja travel biedt zowel reizen als bouwstenen naar India en Nepal aan.

You Might Also Like

0 reacties

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *