Going local; een reis met het openbaar vervoer door Thailand

woensdag, december 16, 2015

Vriendelijke mensen die zwaaien als ze een “farang” (buitenlander) zien, monniken gehuld in oranje gewaden, prachtige tempels verborgen in regenwouden en kleine dorpjes waar je niet weet waar je moet kijken als het dagelijkse leven zich voor je ogen afspeelt. Ik ben in Thailand! Mijn reis begint in Hat Yai in het zuiden. Vanaf hier reis ik omhoog met als eindpunt Chiang Rai. Alleen gebruikmakend van het openbaar vervoer; een ideale manier om het land en de bevolking te leren kennen.


Na aankomst op de luchthaven van Hat Yai stap ik in een Songthaew, een omgebouwde pick-up die als gedeelde taxi wordt gebruikt. Ze hebben meestal een vaste route, maar hier wordt soms ook van afgeweken. Het is dus vooral een handig vervoermiddel als je een lokale Thai bij je hebt! Het is krap en warm achterin en ik wurm me tussen twee vrouwtjes die spontaan beginnen te giechelen. Een blonde toerist zien ze hier blijkbaar niet zo vaak. Er zijn misschien niet zoveel bezienswaardigheden in deze omgeving, een onderdompeling in de lokale cultuur is het wel.

Een paar dagen later reis ik verder richting het noorden. Achterop een brommer zoeven we toeterend langs het andere verkeer, de vele kraampjes en af en toe een verdwaalde koe naar het busstation. Vanaf hier neem ik de minibus naar Phuket. Dit werkt ongeveer hetzelfde als een normale bus, maar zonder vaste tijden. Zodra het busje vol zit is het tijd om te vertrekken. Mijn chauffeur rijdt goed door over de hobbelige weg, dit is niet geschikt voor mensen die snel wagenziek worden!
Ik ben niet weg van Phuket en als daar slecht weer bijkomt neem ik de lokale bus naar Ranong. Er zijn verschillende soorten bussen; van VIP service tot de meeste lokale bussen. Ik neem iets ertussenin. Helaas rijdt de bus niet helemaal door tot de stad en moet ik het laatste stukje liften. Gelukkig is dat prima te doen, alhoewel je natuurlijk nooit zeker weet bij wie je in de auto stapt... Ik vertrouwde op mijn gevoel en een ouder echtpaar heeft mij netjes in Ranong afgezet. Een tip: in Azië lift je niet met je duim omhoog maar zwaai je met je arm langs de weg op en neer.

Ik wil graag met de trein verder, maar moet daarvoor eerst nog een uurtje met de bus naar Lang Suan, richting het oosten. Hier koop ik een kaartje naar Bangkok. De trein rijdt mij langzaam voorbij, onwetend dat het de bedoeling is om in een rijdende trein te stappen blijf ik op het station staan. De trein maakt vervolgens meer vaart en rijdt het station uit, daar sta je dan. Een oud Thais vrouwtje heeft mijn schouwspel gezien en helpt mij een nieuw ticket te kopen. De volgende trein vertrekt over ruim 3 uur en de vrouw blijft naast me zitten totdat ik in de rijdende trein spring. Zo vriendelijk! Reizen met de trein in het buitenland vind ik altijd een leuke ervaring en een nachttrein is voor een lange afstand ideaal. ‘s Avonds komt er een mannetje langs die in een handomdraai de stoelen door bedden vervangt. Gordijntje dicht en slapen maar! Tip: zorg voor een lekkere warme trui of vest; de airco staat vaak erg hoog.

Ik kom vroeg in de ochtend aan in Bangkok en blijf hier een paar dagen. Natuurlijk moet je hier “The Grand Palace” bezoeken en een tuk-tuk brengt mij naar deze en nog een aantal andere bezienswaardigheden. Zorg dat je altijd een prijs met de chauffeur afspreekt en laat je niet verleiden tot een zogenaamde sightseeing tour, voor je het weet worden je maten opgemeten in een kledingwinkel. Een taxi is trouwens ook een prima alternatief voor vervoer in Bangkok, niet veel duurder en je hebt geen last van uitlaatgassen!
Voor de reis verder naar het noorden neem ik ook de trein. Onderweg moet ik natuurlijk een stop maken in Ayutthaya, eens een koninkrijk en de oude hoofdstad van Thailand. In de stad vind je de ruïnes van de ooit prachtige tempels en paleizen, helaas voor een groot deel verwoest door het Birmese leger. Een indrukwekkende plek. Helaas zijn er geen kluisjes op het station dus ik bezoek de ruïnes met mijn backpack op mijn rug, direct een goede work-out! Wel ben ik blij dat ik af en toe in een tuk-tuk kan stappen om een paar kilometers verderop weer prachtige bouwwerken te bewonderen. Na een vermoeiende maar mooie middag in Ayutthaya stap ik weer in de trein, op naar tempelstad Chiang Mai! De rit zou normaal ongeveer 12 uur moeten duren, maar helaas lopen we vertraging op. Reden? Onbekend...
Mijn laatste bestemming is Chiang Rai, het kleine broertje van Chiang Rai. Met de bus ongeveer 3 uur rijden. De stad heeft een aantal prachtig tempels en de nachtmarkt was een stuk minder toeristisch dan die van Chiang Mai. Ook veel locals waardoor de sfeer wat authentieker aanvoelt. Een heerlijke plaats om lokale lekkernijen te proeven en souvenirs te kopen. Vanuit Chiang Rai is het mogelijk om de Golden Triangle te bezoeken. Dit gebied staat bekend om zijn illegale opium productie, maar je vindt hier ook het drielandenpunt van Thailand, Myanmar en Laos. Misschien een beetje toeristisch, maar met de boot over de Mekong scheren en zo een glimp opvangen van Myanmar en Laos is toch wel een bijzondere ervaring. Als je door wilt reizen naar Laos kun je vanuit Chiang Rai via Huay Xai ook de boot nemen naar Luang Prabang. Helaas voor mij eindigt mijn reis hier in Chiang Rai en neem ik een binnenlandse vlucht terug naar Bangkok.

Reizen met het openbaar vervoer door Thailand is soms best een avontuur, maar ideaal als je budget wilt reizen en veel met de lokale bevolking in aanraking wilt komen. Je zult merken de mensen erg vriendelijk zijn en ze je altijd wel willen helpen. Ja, het reizen met openbaar vervoer in Thailand is een aanrader, zelfs de lokale monniken maken er gebruik van!


Handige websites:
www.seat61.com/Thailand (informatie over treinreizen in o.a. Thailand)
www.railway.co.th (voor het daadwerkelijk boeken van je treinreis)

You Might Also Like

0 reacties

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *