Nepal, een half jaar later

zondag, november 08, 2015

Een half jaar na de aardbeving ben ik in het mooie Nepal: is het nog steeds de moeite waard om heen te gaan? Staan de gebouwen nog wel overeind? Is het veilig om te bereizen?

Swayambhunath Stupa Kathmandu
In januari boekte ik een ticket naar Nepal, het zou mijn eerste reis naar dit land worden. Ik schrok zeker van de aardbeving, maar ik zou goed in de gaten houden hoe het daarna zou gaan. Zijn er nog naschokken? Zijn er epidemiëen? Is er genoeg te eten en te drinken? Maar wellicht nog belangrijker: zitten de Nepalezen alweer te wachten op toeristen? Het antwoord op deze laatste vraag is een volmondig JA, zo blijkt ook uit de oproep van de Nepalese autoriteiten:

‘The government of Nepal requests international travelers to visit the magnificent and bustling country of Nepal, and support by visiting it as she attempts to stand proudly on her feet once again. Walk the beautiful trails in the shadows of the most magnificent mountains on Earth as you help the Nepalese people reset their course on the path to prosperity. Nepal is now embarking upon the most fascinating period in all of its ancient history, and you could be right there to see it all happen and your contribution will be a part of rebuilding new Nepal (June 2015, Nepal tourism board).’ 

Nepal zit te springen om toeristen. De aardbeving heeft voor een flinke klap voor de toeristenindustrie gezorgd, maar de Nepalezen bleven hoopvol: in oktober zou immers het toeristenseizoen weer beginnen.

Gebedsmolentjes
Het is eind september en ik zit middenin het toeristengebied van Kathmandu: Thamel. Ik loop de hele dag rond om deze grote en indrukwekkende stad te verkennen. Ik geniet van alle kleuren, de chaos op straat, de oude gebouwen en de tempels op iedere straathoek. Aan het eind van de dag heb ik slechts tien andere toeristen gezien. Je ziet wel ingestorte gebouwen en niet alle gebouwen op de UNESCO heritage sites in en om Kathmandu staan meer overeind, maar het is nog steeds zeer indrukwekkend en de Nepalezen zijn duidelijk blij dat we er zijn!

Ingestorte tempel Bhaktapur
Sadhu
Tempel in Patan
Na een aantal dagen beland ik in Pokhara aan het rustgevende Lakeside. Hoe lang je hier ook blijft, het is altijd te kort. Varen (of gevaren worden) op het meer, lopen naar de World Peace Pagoda, paragliden vanaf Sarangkot en overal kun je heerlijke yogalessen volgen. Natuurlijk staat deze regio vooral ook bekend vanwege de prachtige wandeltochten die je vanaf hier kunt doen. Een paar dagen helemaal weg van de bewoonde wereld met de volgende uitzichten:

Uitzicht op Pokhara en Phewa Lake
Zonsopkomst Annapurna South
Rijstvelden
Wel kom ik hier tot de ontdekking dat de nieuwe grondwet voor een nasleep zorgt die ik niet zag aankomen. Er is een brandstoftekort ontstaan en om die reden zijn de taxiprijzen gestegen, staan er opeens lange wachtrijen voor tankstations, zijn sommige restaurants gesloten en is het moeilijker om vervoer te regelen.

File door wachtrij tankstation
Even wat meer over het hoe en waarom: eind september nam Nepal een nieuwe grondwet aan. Niet iedereen is het eens met de inhoud van deze nieuwe grondwet en daardoor ontstonden protestacties waarbij in de grensgebieden meerdere gewonden en zelfs doden vielen. Sindsdien is er vanuit India een officieuze blokkade, volgens India omdat chauffeurs niet door het door geweld getroffen gebied willen rijden en volgens Nepal omdat India politieke druk wil uitoefenen om bepaalde delen van de nieuwe grondwet te wijzigen. Hierdoor komen er nog maar mondjesmaat goederen de grens over en zijn er tekorten ontstaan aan vooral medicijnen en brandstof. Dit heeft uiteraard grote gevolgen voor de bevolking zelf, maar ook de gehele economie valt hierdoor stil. 

Gelukkig lukt het nog prima om een toeristenbus te boeken naar Chitwan, waar ik na een lange maar mooie busrit aan het eind van de dag aankom. Is dit nog steeds Nepal? Het is een hele andere wereld dan die van de Himalaya in Pokhara, maar op haar eigen manier ook heel mooi. Zo lopen er overal olifanten rond, zie je overal in en langs de rivier krokodillen en tijdens een wandeltocht door de jungle kom je neushoorns tegen. En de tijgers... die zien mij waarschijnlijk wel, maar andersom helaas niet.

Neushoorn in Chitwan

Als toerist merk je absoluut de gevolgen van de tekorten, maar dat weerhoudt mij er niet van om een fantastische reis te hebben. Ik betaal meer voor een taxi, strand 200 meter voor het busstation doordat de benzinetank van de vriendelijke hoteleigenaar leeg is en ontdek dat sommige restaurants gesloten zijn. Maar de toeristenbussen rijden, een trekking door de Himalaya doe je te voet en Nepalezen kunnen, als het moet, heel creatief zijn. Zo word ik niet met een jeep naar de jungle tower in Chitwan gebracht, maar ging ik op de fiets. Een leuke rit langs weilanden en kleine dorpjes!

Nepalese vrouwen zitten voor een Tibetaans klooster
Na een prachtige rondreis van Kathmandu naar Pokhara, de Annapurna regio, Chitwan, Nagarkot, Bhaktapur en Patan eindig ik weer in Kathmandu. Inmiddels is het halverwege oktober en zie ik gelukkig dat er al meer toeristen rondlopen. Hoewel ook hier een aantal restaurants gesloten zijn en alle andere restaurants een ingekorte menukaart hebben vanwege het tekort aan kookgas, beleef ik twee heerlijke laatste dagen in Nepal, een goede afsluiting van een prachtige reis!

Menukaarten zijn ingekort
De aardbeving was een zeer grote ramp voor dit land die vele huizen, mensen en gebouwen heeft getroffen en dit wil ik ook absoluut niet teniet doen. Maar op dit moment zijn de interne problemen rondom de nieuwe grondwet en het daaropvolgende conflict met India een veel groter probleem voor de economie en de toeristen in Nepal. Een dubbele ramp dus eigenlijk dit jaar. Maar mijn boodschap is wel: laat je er als toerist niet door tegenhouden! De gevolgen voor het land zijn groot, maar, hoe cru dat ook klinkt, als toerist merk je er relatief weinig van. En de Nepalezen hebben jou juist nu zo hard nodig!

Gebedsvlaggetjes #NepalNow

You Might Also Like

0 reacties

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *