El Salvador – het best bewaarde geheim van Midden Amerika!

zaterdag, oktober 24, 2015

El Salvador, een land waar veel te zien en te doen is, maar later meer hierover. Eerst wil ik jullie meenemen naar waar ik voor mijn gevoel het echte El Salvador heb gezien: in de haven van Muele del Puerto de La Libertad.
Bootje El Salvador

Bootje El Salvador

Elke dag komen El Salvadoranen met een koelbox onder hun arm naar deze pier om verse vis in te slaan. Voor sommigen een uitje, voor anderen gewoon werk. Het is een herinnering van vele kinderen, ouders en grootouders en zo ook van mijn gids Benjamin. Hij vertelt me dat de vismarkt al sinds 1870 bestaat en vele veranderingen heeft ondergaan. De sfeer is al die jaren echter hetzelfde gebleven, aldus de gids: overal mensen die opgewonden praten, schreeuwen, en natuurlijk de overheersende vislucht.

Aan het begin van de pier vind je de vismarkt waar druk onderhandeld wordt. In het midden liggen de vele bootjes die hier binnen komen en aan het wachten zijn. Aan het einde van de pier wordt het echte werk gedaan en worden de bootjes de pier opgetakeld.

Vissersbootjes worden binnen getakeld El Salvador

De boot is nog niet binnen of de El Salvadoranen staan vooraan om de vis te bekijken en eventueel te kopen. Verser kun je het niet krijgen! Ter plaatse wordt meteen de prijs bepaald en de vis meegenomen.

Visverkoop El Salvador

Natuurlijk moet je af en toe je neus dichtknijpen tegen de vislucht, maar het is vooral prachtig om te zien! Ik zie geen andere toeristen en samen met mijn gids blijven we het schouwspel een tijdje bekijken. Als er een volgende boot aankomt moet er weer plaatsgemaakt worden en zo schuiven de boten beetje bij beetje door, tot de laatste boot van die dag omhoog is getakeld.


Het is een geweldig gevoel hier op een lokale markt rond te lopen. Je bevindt je tussen de El Salvadoranen die bezig zijn met hun dagelijkse bezigheden: de één is vis aan het uitzoeken voor het avondeten of voor zijn restaurant, de ander heeft zijn kinderen meegenomen om te kijken naar de boten en de vissers. Ben ik toch niet de enige toerist vandaag!

Vismarkt El Salvador

You Might Also Like

0 reacties

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *