Self game drive in Kruger Nationaal Park - do's en don'ts

maandag, september 14, 2015

Auto? Check. Internationaal rijbewijs? Check. Twee chauffeurs? Check. Let's go! We rijden vanuit Johannesburg richting het wereldberoemde Kruger Nationaal Park in Zuid-Afrika. Op zoek naar de Big 5! De rit duurt ongeveer 5 uur en we overnachten in Hazyview, dichtbij het park. Kunnen we de volgende ochtend vroeg het park in!


Na registratie van de auto en onze namen kunnen we de poort binnenrijden. We kopen een kaart van het park waarop we ook dieren kunnen afstrepen die we hebben gezien. Beetje kneuterig, maar wel leuk!

Bij binnenkomst worden we direct verrast door een grote olifant die recht voor ons naar de auto staart (formaatje koekblik). Op dit moment bedenk ik dat we eigenlijk geen idee hebben hoe we ons moeten gedragen, wat zijn de do's en dont's tijdens een self game drive eigenlijk? Inmiddels weet ik het en gelukkig zijn wij er met gezond verstand goed vanaf gekomen, maar voor het gemak hier even een korte opsomming:

 • Ga nooit de auto uit, tenzij je op een parkeerplaats staat waar duidelijk wordt aangegeven dat dit mag
 • Geen armen of hoofd uit het raam steken. Dieren zijn gewend aan auto’s, niet aan mensen
 • Rijd nooit op een dier af, dit kunnen ze als een bedreiging zien
 • Zet de motor uit als je even de tijd hebt om rustig te kijken (bijvoorbeeld bij een waterpoel of een kudde overstekende olifanten)
 • Doe de deuren van je auto altijd op slot (er zijn best veel leuke filmpjes op internet te vinden, maar dit wil je zelf niet meemaken)
 • Let op het gedrag van dieren, staan ze rustig te eten en te zwiepen met oren of staart dan zit je goed. Staat het dier stil en is het op z'n hoede, dan moet je uitkijken
 • Houd je aan de snelheidslimiet, lijkt logisch maar ik was toch verbaasd over hoe hard mensen reden

We verblijven twee volle dagen in het park en zien de prachtigste dieren. We komen in een roedel wilde honden terecht, staan oog in een oog met een groep buffels, spotten verschillende olifantenkuddes en komen een moeder giraffe met jong tegen. Genoeg om af te strepen!

Je moet natuurlijk een beetje mazzel hebben, maar er zijn zeker ook wat tips en tricks om dieren te spotten. Bijvoorbeeld:

 • "Look for accidents" - een hoopje auto's bij elkaar betekent vaak iets bijzonders te zien
 • Maak contact met andere self game drivers - vaak wordt er wel gewezen of gewuifd als er iets te spotten valt. Ook kun je natuurlijk elkaar vragen of er nog wat te zien valt als je elkaar langzaam passeert
 • Vroeg in de ochtend en in de namiddag zijn de dieren het meest actief
 • Waterpoelen, open vlaktes en rivieren zijn altijd goede spots
 • Het helpt als je al een keer eerder op een georganiseerde game drive met een ranger bent geweest, je krijgt dan een beetje een "feeling" voor dieren spotten
 • Voor de digi’s onder ons; volg Latest Kruger Sightings op twitter of download de app om live informatie te krijgen over waar en wanneer wild is gespot
Na een volle dag rijden, zoeken, turen, kijken en genieten is het tijd om de eerste overnachtingsplaats op te zoeken. Zorg trouwens dat je op tijd bij je kamp bent, in het donker rijden is echt niet fijn en je hebt ook een risico dat je niet meer naar binnen mag.

Wij slapen in het park zelf in een leuke ronde bungalow in het Satara Rest Camp, nog net in het zuidelijk gedeelte van het park. Dit kamp ligt ter hoogte van de Orpen Gate en staat bekend om de grote leeuwenpopulatie in de buurt. Als we net rond schemering aankomen zien we inderdaad een aantal leeuwen langs de weg die een dutje aan het doen zijn. Heel mooi gezicht, maar we rijden er wel met een grote boog omheen.

De volgende ochtend vertrekken we vroeg. We rijden een paar uur door het zuidelijk deel van Kruger en zien weer veel mooie dieren. Na de lunch bij een van de rest camps, rijden we rustig het park uit richting onze tweede overnachtingsplaats. Er zijn een groot aantal privé parken rondom Kruger en wij kozen voor Pezulu Tree House Game Lodge.

Hier kun je namelijk in een boomhut slapen! Wij sliepen in de New Superior Tree House, maar er zijn ook duurdere opties die hoger zijn en met een beter uitzicht (ons uitzicht was ook niet verkeerd en er stond ’s ochtends vroeg een giraffe bij onze boomhut!). Boek de overnachtingen wel ver van te voren. Vooral in het hoogseizoen (onze zomer), zitten ze snel vol. Dit is namelijk de beste reistijd, het is dan niet te warm en er is ook weinig begroeiing.

Na een goede nachtrust in de boomhut en een heerlijke douche in de buitenlucht maken we nog een ochtend game walk. Naast de giraffe bij onze eigen boomhut, zien we ook zebra’s, struisvogels en natuurlijk impala’s. Daarna is het tijd om terug te keren naar Johannesburg, maar niet voordat we de Panorama Route hebben meegenomen! Wat is Zuid-Afrika toch mooi…

You Might Also Like

0 reacties

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *