Cinque Terre – waar, hoe en waarom?

donderdag, augustus 13, 2015

In de provincie Ligurië aan de Italiaanse bloemenrivièra vind je een kustgebied met schilderachtige dorpjes, steile kliffen en terrassen vol wijngaarden. Het Cinque Terre gebied met de vijf dorpjes werd in 1997 opgenomen op de werelderfgoedlijst van de UNESCO en staat vooral bekend als wandelgebied, maar ook is er genoeg te doen en te zien voor diegene die wat minder actief is!

Afhankelijk van je reisplannen kun je de Cinque Terre in 1 dag zien, maar je kunt je er ook prima enkele dagen vermaken. Wat mij opviel is dat er niet heel veel te vinden was over dit gebied om me voor te bereiden. Zo is zelfs de berichtgeving over de wandelpaden en of deze wel of niet geopend zijn vaak erg tegenstrijdig. Zo las ik op de ene website dat de Via dell’Amore weer geopend was en op de andere las ik dat deze nog gesloten was (dit laatste bleek te kloppen, zie ook deze website).

Monterosso al Mare
Om van west naar oost de verschillende dorpjes te beschrijven begin ik bij Monterosso. Dit dorpje bestaat uit twee delen: het station met een boulevard en een strand aan de ene kant en het dorpje met de straatjes met winkeltjes en restaurantjes aan de andere kant. Om van de ene naar de andere kant te komen loop je door een tunnel of je loopt via een korte wandeling bovenlangs.

Monterosso Al Mare collage

Vernazza
We pakken de trein en komen aan bij het volgende dorpje. Vanuit de trein loop je direct de hoofdstraat in die uitkomt in een klein haventje. Wij waren hier rond lunchtijd en vonden dit dorpje erg druk en toeristisch. Ik zou, nadat ik alle dorpjes heb bezocht, aanraden om in Manarola te lunchen, maar dat moet natuurlijk wel uitkomen qua tijdschema. Anderen vinden Vernazza juist het mooiste dorpje. Ieder zijn eigen voorkeuren natuurlijk, maar ik denk ook dat het ligt aan de tijd van het jaar waarin je reist en zelfs de tijd van de dag!

Vernazza haven

Corniglia
Corniglia is anders dan de andere dorpjes. Het is hoger gelegen, wat ook betekent dat je een redelijke wandeling moet maken vanaf het treinstation voordat je er bent. Er gaan overigens ook busjes en die zijn er binnen 5 minuten. Ik vond de sfeer hier heel erg relaxed, misschien ook wel omdat er minder toeristen waren. Niet iedereen is bereid om te klim vanaf het station te maken en bovendien kom je hier ook niet zo makkelijk met een bootje. Als je het hele dorpje doorloopt kom je uit bij een uitkijkpunt over de zee. Drink een heerlijke vino bianco op een van de vele terrasjes in dit dorpje of ga aan het eind van de middag voor l'aperitivo!

Corniglia

Riomaggiore
Ook Riomaggiore bestaat uit twee delen. Vanaf het station loop je via een tunnel naar het dorpje, waar je vervolgens een keuze hebt tussen het haventje en het winkelstraatje. Het haventje is zeker leuk om even te bekijken. Hier vind je zelfs een duikschool: wie had dat gedacht in Italië? Het schijnt dat je hier prachtige vissen en zelfs dolfijnen kunt zien! Als je via de linkerkant het haventje doorloopt kom je via een trap bij een leuk terras met uitzicht over de Ligurische zee.

Riomaggiore

Vanaf deze plaats gaat de beroemde wandelroute Via dell’Amore. Zoals ik hierboven zei was dit pad tijdens onze trip helaas nog gesloten. In 2011 is er een modderstroom geweest die de wandelpaden en een deel van de dorpjes ernstig heeft beschadigd en daardoor zijn op veel plekken de klifpaden nog steeds gesloten. Ter plekke kun je bij de informatiecentrums het beste informeren wat wel en niet open is.

Riomaggiore haven

Manarola
Manarola vond ik het mooiste van de vijf dorpjes. Loop door tot het haventje en lunch in een van de visrestaurants of haal je lunch bij een van de vele afhaaltentjes. Ook die zie je veel in Italië en zijn vaak zeer authentiek. Je ziet daarom ook zeker niet alleen toeristen in de rijen staan!

Manarola

Loop vanaf het haventje aan de rechterkant door naar boven. Hier heb je een grandioos uitzicht en bovendien een lekker terras. Tip: wil je een mooie wandeling maken? Pak dan vanaf Manarola de bus naar Volastra. Dit dorpje ligt hoger in de bergen en vanaf daar begint een wandelroute van ongeveeer anderhalf uur naar Corniglia. Deze wandeling schijnt erg mooi te zijn. Helaas hebben wij deze niet kunnen doen door een vertraagde trein.

Portovenere
Oké dit dorpje hoort niet meer officieel tot de Cinque Terre, maar wordt toch vaak meegenomen door de toeristen. En niet voor niets! Misschien vond ik Portovenere wel de leukste van de dorpjes. We kwamen aan via het water, wat zorgt voor een schilderachtig aangezicht op de mooie gekleurde huisjes. Vanaf het pleintje loop je een leuk straatje in met allerlei winkeltjes en restarauntjes. Wij hebben in dit straatje heerlijk gegeten van de “wine tasting lunch” bij Portiveno un Mare Disapori.

Portovenere haven

Verblijf
Waar verblijf je? Er zijn volop mogelijkheden om te verblijven in dit gebied. Je kunt ervoor kiezen om in Levanto of La Spezia te verblijven, in een van de dorpjes zelf of ergens daar tussenin. Dit is afhankelijk van je voorkeuren en je budget. Verblijf in een van de dorpjes als je een lange wandeling wilt maken of verblijf er juist een eind buiten en reis verder via de trein voor dagtrips. Wij besloten om voor de middenweg te kiezen en verbleven via Airbnb in een hoger gelegen, klein authentiek dorpje vlakbij de Cinque Terre: Biassa. Trouwens, als je er toch in de buurt bent: ga dan ook even eten bij La Locanda del Gallese.

Biassa uitzicht

Vervoer
Om in het Cinque Terre gebied te komen vanaf Nederland kun je natuurlijk met de auto, maar je kunt ook heel voordelig vliegen naar Pisa of Genua. Ook de trein pakken is een mogelijkheid. Hieronder licht ik het vervoer in de regio zelf toe.

Auto
Wij waren met de auto in deze regio, maar de dorpjes zelf zijn autoluw en moeilijk te bereiken met de auto. Bovendien is parkeren in de meeste dorpjes vaak niet mogelijk of heel duur. Wij hadden gehoord dat Corniglia een uitzondering was. Daar hebben we een dag de auto neergezet. Je kunt deze voor het dorpje neerzetten of juist vlakbij het station. In de blauwe vakken (door heel Italië zijn dit de vakken waar je als toerist mag parkeren) parkeer je voor 10 euro per dag. De route er naartoe is erg mooi. Je rijdt hoog langs de kust en tussen de vele wijnvelden.

uitzicht Cinque Terre

Trein
Op het station kochten we een dagkaart voor de trein, waarmee je ook gratis met de Cinque Terre busjes kunt en bovendien is het direct je toegangskaart voor bepaalde delen van het gebied (mocht je nog willen wandelen). Deze kaart kost 12 euro per persoon. Je kunt ook voor 2 euro per stuk losse kaartjes kopen tussen de verschillende dorpjes. Wat voordeliger is zal dus afhankelijk zijn van je reisschema. Let er wel op dat je de kaartjes afstempelt!

station Manarola

Boot
Wij hebben vanaf La Spezia de boot genomen naar Portovenere. Voor 8 euro kochten we een retourtje. Deze boot stopt ook op het eiland Palmarya. Hier zou je een tussenstop kunnen maken. Vanaf La Spezia kun je ook de boot nemen naar de Cinque Terre dorpjes. Dan betaal je ongeveer 25 euro voor een retour.

Beste tijd om te gaan
Cinque Terre is echt een gebied waar je een keer geweest moet zijn of je nu wel of niet van wandelen houdt. De mooie aangezichten vanaf het water of vanuit de bergen in combinatie met het heerlijke Italiaanse eten zorgen ervoor dat iedereen hier van kan genieten. Het voor- en najaar zijn de beste tijden om te gaan. In de zomer kan het erg warm worden en vooral ook erg druk. Vermijd als het even kan de hitte en drukte tijdens de schoolvakanties en geniet!

You Might Also Like

0 reacties

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *